Home > Loonwerk > Actueel > Naoogstbehandeling peren

Naoogstbehandeling peren

In 2009 hebben we een nieuw ontwikkelde machine in gebruik genomen, waarbij de toegepaste techniek en de uitgekiende ergonomie er garant voor staan dat het fruit in een recordtijd met Philabuster behandeld kan worden.

Met Philabuster® 400 SC kan vruchtrot, veroorzaakt door Gloeosporium, Botrytis en Penicillium, worden bestreden. Daartoe worden de vruchten gedompeld in een bad met het middel of worden ze door middel van een douchebehandeling met een oplossing van het Middel bevochtigt (vruchten goed bevochtigen). De behandeling dient binnen 16 uur na de oogst plaats te vinden.

De Niagara, zo heet de machine, die door Kees Zwanenburg in samenwerking met Wim Borst van Boreco is ontworpen heeft een pompcapaciteit van 10 m3 per minuut en kan per uur 120 kisten peren verwerken.

Bij het ontsmetten van voorraadkisten denkt Kees dat 150 kisten per uur haalbaar moeten zijn als er tenminste 2 heftrucks aanwezig zijn voor aan- en afvoer van de kisten. Op locatie brengt Kees altijd een eigen heftruck mee om de machine op en af de eigen dieplader te rijden, waartoe de Niagara aan de voorzijde 2 wielen heeft en achter een trekhaak voor bevestiging aan de heftruck.

Fruittelers en handelsbedrijven maken al druk gebruik van de mogelijkheid om de peren te "Philabusteren" en kunnen bij een kwantum van boven de 100 ton op een concurrerende prijs rekenen. Het ontsmetten op locatie zal met een minimum van 500 kisten tussen de 3,5 en 4 euro per kist bedragen.

Klik hier voor ons persbericht uit 2009

dsc00414.jpg
dsc00416.jpg